Mineral content in alcoholic and non-alcoholic beer
Uvod:Pivo može sadržavati minerale u bioloski raspoloživoj formi. Sadržaj minerala u pivu može da varira. Alkohol u odnosu na vodu cesto omogucuje bolju topivost nekih spojeva sa specificnim funkcionalnim hemijskim grupama. Cilj rada:Cilj rada je bio ispitati da li postoje znacajne razlike u kolicini minerala kod alkoholnog i bezalkoholnog piva. Materijali i metode: Analizirani su uzorci bezalkoholnog i alkoholnog svijetlog piva. Dvije grupe uzoraka su bile ispitivane: alkoholno svijetlo pivo (A1 i A2), a dvije bezalkoholno (B1 i B2). Uzorci B1 grupe su bili proizvedeni bioloskim a uzorci (B2) fizickim postupkom. Za analizu sadržaja minerala u svim ispitivanim uzorcima koristena je Atomska apsorpciona spektrofotometrija. Rezultati i rasprava: Sadržaj minerala u uzorcima bezalkoholnog (B1) bio veci nego u uzorcima alkoholnog svijetlog piva (A1). Uzorci B1 i A1 su od istog proizvođaca. U ovom slucaju povoljniji mineraloski sastav pokazuje bezalkoholno pivo. Sadržaj minerala u uzorcima alkoholnog pivu (A2) bio je veci nego u uzorcima bezalkoholnog svijetlog piva (B2). Uzorci B2 i A2 su od razlicitih proizvođaca. Zakljucci:Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu zavise od tehnoloskog postupka proizvodnje ali i od udjela minerala u osnovnim sirovinama. Vecina minerala u pivu poticu iz osnovnih sirovina: vode, slada, hmelja i ne sladovanih žitarica.