Logo

Često postavljena pitanja

Nazad

Često postavljena pitanja

BH akademski imenik je platforma namijenjena povezivanju naučnika i istraživača iz Bosne i Hercegovine koji djeluju širom svijeta. Naša misija je olakšati međusobnu komunikaciju, omogućiti pronalazak kolega iz srodnih oblasti interesovanja te pružiti priliku za otkrivanje relevantnih istraživačkih prilika i prezentaciju postignutih rezultata. akademski imenik.

Sve osobe BH porijekla koje imaju barem jednu naučnu publikaciju su dobrodošle da se prijave na BH akademski imenik.

S ciljem povezivanja naučnika, pretražili smo javne baze podataka na internetu radi identifikacije domaćih istraživača, koje smo zatim dodali na našu platformu. Ovi pasivni profili uključuju samo imena istraživača i njihove objavljene radove. Kada se registrujete na našu platformu, kreirate aktivan profil. To vam omogućava da precizno navedete svoje oblasti istraživanja, čime olakšavate srodnim istraživačima da vas pronađu. Takođe, možete istaći svoje ključne publikacije, povezati se sa drugim društvenim mrežama i koristiti buduće funkcionalnosti platforme, kao što su objavljivanje javnih poziva i otvorenih pozicija. U slučaju da ne želite da vaš pasivan profil bude u našoj bazi podataka, kontaktirajte nas.

Nažalost, na platformu možemo primiti samo članove koji su publikovali nešto u priznatim naučnim časopisima. Praktično, taj kriterij provjeravamo putem Semantic Scholar-a. Ukoliko Semantic Scholar prepoznaje Vas i Vašu publikaciju, prepoznaće Vas i naš sistem. U slučaju da sistem nije našao vašu publikaciju, prilikom registracije možete nam dostaviti neki dokaz objavljivanja publikacije kako bi lakše i brže manuelno verifikovali vaš profil.

Naša platforma preuzima podatke sa Semantic Scholar-a koji je predstavlja sveobuhvatnu akademsku bazu podataka. Ti podaci se zatim pohranjuju u našu lokalnu bazu podataka radi lakšeg pristupa i upravljanja. Ukoliko Semantic Scholar propusti detektovati određene publikacije, korisnicima nudimo mogućnost da samostalno dodaju te podatke.

Semantic Scholar je online katalog naučnih publikacija. Vrlo je kvalitetan i nudi dobru integraciju online servisima kao što je naš website.

Google Scholar je jako popularna i poznata platforma, ali nažalost neselektivno uključuje mnogo toga što nisu naučne publikacije i u tom slučaju je teško razlikovati nekoga sa validnom publikacijom od nekoga sa seminarskim radom koji je publikovan online, a kojeg je Google Scholar dokumentovao. Semantic Scholar slijedi mnogo rigoroznije, ali i jasnije kriterije.

Ne, vaši lični podaci se ne dijele s drugim organizacijama i državnim organima bez vašeg izričitog pristanka. Zaštita vaše privatnosti naš je najveći prioritet.

Ukoliko su  uputstva koja smo pripremili iz bilo kojeg razloga nepotpuna, uvijek nam se možete direktno obratiti za pomoć pri kreiranju i izmjeni profila.

Izbor je na Vama između bosanskog i engleskog. Web site je na bosanskom, ali engleski jezik je de facto jezik međunarodne nauke, stoga su ključne riječi i neki pojmovi zadržani na izvornom engleskom jeziku.

Moguće je koristiti privatu email adresu prilikom registracije, ali tada je potrebno da neko od naših moderatora lično provjeri Vaš identitet. Javite nam se ukoliko Vam je ova opcija potrebna.

Možete koristiti i ličnu adresu. Pogledajte prethodno pitanje.

Da, promjena email adrese je moguća i vrlo je jednostavna, ukoliko ste se već jednom prijavili sa oficijelne email adrese Vaše institucije. Ukoliko ne, javite nam se kao u prethodna dva slučaja.

Nakon registracije, potrebno je da verifikujete Vaš email. Uz to, profil mora biti povezan sa odgovarajućim Semantic Scholar linkom. Ukoliko se prijavljujete sa institucije koju još nismo dodali u sistem, tada je potrebno da Vaš račun odobri neki od moderatora. Ukoliko sistem već poznaje Vašu instituciju, proces je automatski.

Moguće je da sistematizacija oblasti još uvijek nije gotova za Vaše naučno polje. Pokušajte izabrati najsličnije polje ili nam se javite sa direktnim zahtjevom za dodavanje Vašeg naučnog polja.

Unatoč nastojanjima da otklonimo greške, neke se i dalje provuku. Ukoliko se to desi, molimo Vas za strpljenje. Možete nas kontaktirati kako bismo je otklonili, ili možete pokušati izmijeniti unos koji prouzrokuje grešku.

Javite nam se, a mi ćemo Vam pomoći.

Molimo da nam se javite putem kontakt emaila.

Molimo Vas da nam se javite putem emaila.

Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više