Logo
Nazad
Benjamin Muhadbegović, D. Šubarić, J. Sadadinović, M. Jašić
0 2011.

Resistant starch as a dietary product component

Skrob se može na osnovu probavljivosti podijeliti na probavljivi i rezistentni skrob. Rezistentni skrob se naziva skrob koji se ne probavlja u tankom crijevu, nego nerazgrađen odlazi u debelo crijevo u kojem podliježe fermentaciji. U radu je opisan rezistentni skrob i njegova funkcija u probavnom sistemu. Rezistentni skrob ima funkciju sirovog vlakna i može da bubri. Zbog uticaja na peristaltiku crijeva i lipidni sastav može se smatrati komponentom dijetetske hrane. Rezistentni skrob se pokazao kao potencijalno sredstvo u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj prehrani bolesnika.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više