Higijenski skor proizvodnog procesa na farmi i njegov odnos sa kvalitetom sirovog mlijeka: 1. Broj somatskih ćelija i ukupan broj mikroorganizama
Cilj rada bio je da se ustanovi povezanost rezultata higijenskog skora proizvodnog procesa na farmi i parametara kvaliteta sirovog mlijeka (broj somatskih celija i ukupni broj mikroorganizama). Vrijednost higijenskog skora proizvodnog procesa na ukupno 25 ispitanih farmi podijeljenih u tri grupe (grupa A, n=5, velike farme; grupa B, n=10, manje farme, i grupa C, n=10, individualni proizvođaci) ustanovljena je uz pomoc upitnika datog u radu, a vrijednosti broja somatskih celija i ukupnog broja mikroorganizama uz pomoc aparata Fossomatic TM Minor i Bactoscan TM TC50. Prosjecne vrijednosti higijenskog skora bile su najvise na farmama grupe A (88.25±3.68 poena, ocjena vrlo dobar), a najniže na farmama grupe C (55.67±4.94 poena, ocjena ne zadovoljava). Broj somatskih celija bio je statisticki znacajno visi na farmama grupe C u odnosu na grupe A i B (505027±89990 naprema 167728±35780, p<0,05, i 236045±38712, p<0,01). Ukupan broj mikroorganizama u ispitanim uzorcima mlijeka bio je najvisi na farmama grupe C (207786±74859), a najniži na farmama grupe B (90423±14828). Rezultati ovog istraživanja ukazuju na znacajan uticaj redovnog sprovođenja higijenskih mjera u procesu proizvodnje na parametre higijenske ispravnosti, a time i kvalitet sirovog mlijeka.