Logo
Nazad
Aldina Kesić, Bianka Smajlović, Z. Hodžić, Nadira Ibrišimović-Mehmedinović
0 31. 12. 2015.

UTICAJ GEOGRAFSKOG PORIJEKLA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST DOMAĆIH VINA

Uvod i cilj: Crna vina sadrže različite spojeve koji se odlikuju visokom antioksidacijskom aktivnošću. Najznačajniji antioksidansi grožđa i vina su fenolna jedinjenja. Fenolne komponente iz vina su opće prihvaćeni antioksidansi koji imaju važnu ulogu u održavanju ljudskog zdravlja i prevenciji raznih bolesti zbog mogućnosti sprečavanja aktivnosti slobodnih radikala. Na sadržaj antioksidanasa u vinu utiče porijeklo sirovina (grožđa) kao značajan parametar pri određivanju kvaliteta vina kao i nacin proizvodnje samog vina. Metode: Ovim istraživanjem određen je ukupni antioksidacijski kapacitet crnih vina indirektnom FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metodom uz FeSO4 x 7H2O kao standard. Istraživanjem je obuhvaćeno ispitivanje antioksidacijske aktivnosti uzoraka vina. Rezultati: Najveću vrijednost antioksidacijske aktivnosti pokazao je uzorak vina Postup Vinogorje Pelješac (a=62,77 mmolFeII/L dok je najslabiju antioksidacijsku aktivnost pokazao uzorak vina individualnog proizvođača sa područja Kalesije (a = 10,54 mmolFeII/L). Zaključak: Crna vina sa područja Bosne i Hercegovine predstavljaju značajan izvor antioksidanasa.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više