Environmentally sustainable technologies and food production
Poboljsanje uvjeta života stanovnistva jedan je od glavnih zadataka svakog drustva. Jedan od znacajnijih faktora kvalitete života je osiguranje sigurne i kvalitetne hrane. Danasnji proizvođaci hrane susrecu se s brojnim poteskocama, a gledano u buducnost problemi ce biti i veci ako se ne povede racuna o svim faktorima koji utjecu na ovu znacajnu granu industrije. Naime, porast broja stanovnika, migracije, klimatske promjene, rjesavanje svjetskih energetskih problema koristenjem poljoprivrednih sirovina, porast cijena energije i druge pojave razlog su da proizvodnja hrane ne treba biti samo produktivnija nego i održiva. Poljoprivreda danas "prisvaja" znatan dio prirodnih resursa zemlje, a povecanje broja stanovnistva i porast potražnje poljoprivrednih proizvoda stalno povecava pritisak na oskudno zemljiste i prirodne resurse. Do sredine 20. st. na raspolaganju je bilo 0, 45 ha zemljista (obradivog) po stanovniku, 1997. godine 0, 25 ha, a 2050. predviđa se 0, 15 ha. Stoga se opravdano postavlja pitanje - može li se na održiv nacin (živjeti unutar prihvatnog kapaciteta ekosustava) proizvesti hrana za sve veci broj stanovnika na zemlji, uzimajuci u obzir i cinjenicu da trenutacno oko milijarda stanovnika ima problem s opskrbom hranom i vodom. Brojna istraživanja pokazuju da bi se stanje moglo poboljsati ako nase potrebe stavimo u realne okvire i okrenemo se novim tehnologijama i materijalima te ocuvanju vode i energije.