Logo
Nazad
Ante Rakocija, Bojan Matijević, M. Mabić
0 2017.

Fast food in daily diet

Danasnji život se generalno opisuje rijecima dinamican i brz, sto od pojedinca zahtjeva kontinuiranu i konstantnu posvecenost poslovnim obvezama. Pod pritiskom obveza ljudi sve manje vremena posvecuju pravilnoj prehrani te je posljednjih dvadesetak godina konzumacija brze hrane iznimno porasla. U radu su prezentirani rezultati istraživanja ponasanje i stavova ispitanika u kontekstu brze hrane. Istraživanje je provedeno pocetkom lipnja 2017. godine u Karlovcu, a koristen je prigodno pripremljeni anketni upitnik. Slucajnim uzorkom je obuhvaceno 100 ispitanika. Deskriptivna statisticka analiza je provedena u Microsoft Office Excel-u 2007. Skoro 90% ispitanika konzumira brzu hranu, uglavnom kao međuobrok (38%) i rucak (35%), najcesce pizzu (55%), hamburgere (47%), pomfrit (46%) i cevape (46%). Brzu hranu najcesce kupuju u specijaliziranim restoranima brze hrane, a uz nju najcesce piju gazirana pica (51%) i vodu (47%). Skoro polovina ispitanika brzu hranu smatra ukusnom sto im je, uz cijenu, vrlo važan kriterij pri odabiru. Vecina ispitanika razumije rizike koje za zdravlje mogu imati lose prehrambene navike, a skoro polovina ne razmislja o promjeni nacina prehrane. Brza hrana je znatno zastupljena u svakodnevnoj prehrani te u buducnosti treba ulagati velike napore kako bi se promijenile navike ljudi s ciljem postizanja pozitivnog utjecaja na zdravlje i kvalitetu življenja.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više