Logo
Nazad
Đ. Ačkar, D. Šubarić, M. Jašić, Borislav Miličević, Kristina Valek Lendić
0 2014.

Bran - chemical composition and functional properties

Utjecaj mekinja na zdravlje ljudi dugo je predmet istraživanja. Zbog kemijskog sastava, posebno sadržaja sirovih dijetalnih vlakana sa sposobnoscu bubrenja, danas se mekinje koriste najvise u regulaciji peristaltike crijeva. Cilj ovoga rada je dati kratki pregled istraživanja kemijskog sastava i funkcionalnih svojstava psenicnih, zobenih i kukuruznih mekinja. Osim sirovih dijetalnih vlakana mekinje sadrže niz bioaktivnih spojeva koja pridonose povoljnom utjecaju na zdravlje. Brojne invitro i in vivo studije, uglavnom provedene na misevima i stakorima, pokazale pozitivan utjecaj mekinja na zdravlje probavnog, endokrinog i krvožilnog sustava. Međutim, dalje je potrebno istraživati ovo podrucje kako bi se u sto je vecoj mogucoj mjeri razjasnili mehanizmi djelovanja mekinja na ljudski organizam i razjasnile interakcija s drugim sastojcima hrane, te razvili novi proizvodi, obogaceni mekinjama, a sa funkcionalnim svojstvima.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više