Waters and animal food production
Stocarska proizvodnja je vrlo zahtjevna u pogledu potreba za vodom. Približno jedna trecina ukupne kolicine vode koja se koristi u poljoprivredi odnosi se na stocarsku proizvodnju. Navedeno ukljucuje vodu koja se koristi izravno u procesu proizvodnje: voda za pice i tehnoloska voda (ciscenje, pranje i sanitacija, hlađenje) i voda koja se koristi u proizvodnji hrane za životinje (rast biljaka i pripremu hrane). S obzirom na navedeno potrebne kolicine vode ovise o vrsti životinja (animalnog proizvoda) ali i tehnologiji držanja i hranidbe. Procjenjuje se da je najveca kolicine vode potrebna za proizvodnju goveđeg mesa (15.400m3/t), zatim mesa ovaca (10.400 m3/t), svinja (6.000 m3/t) i peradi (4.300 m3/t) dok su manje kolicine vode potrebne za proizvodnju jaja (3.300 m3/t) i mlijeka (1.000 m3/t). S obzirom na nacin držanja i hranidbe, proizvodnja mesa i jaja u pasnom sustavu proizvodnje uslijed losije konverzije hrane zahtjeva vece kolicine vode po jedinici proizvoda u odnosu na intenzivno držanje i hranidbu koncentriranim krmivima u farmskim uvjetima. S druge pak strane, s intenzifikacijom proizvodnje rastu potrebne kolicine vode za odvijanje tehnoloskih procesa na farmama ukljucujuci manipulaciju i zbrinjavanje stajskog gnoja. Nadalje, zbog pritiska velikih kolicina stajskog gnoja i otpadnih voda na okolne poljoprivredne povrsine kao i osiguravanja potrebnih kolicina koncentriranih krmiva (žitarice, uljarice) za životinje, raste opasnost od oneciscenja povrsinskih i podzemnih voda. Uvažavajuci postojeci trend povecanja proizvodnje gotovo svih animalnih proizvoda, a posebice mesa za koje se predviđa udvostrucenje proizvodnje do 2050 godine, može se ocekivati daljnji pritisak na rezerve slatke vode u svijetu zbog povecanih potreba stocarske proizvodnje.