Logo
Nazad
Z. Škrtić, G. Kralik, Zlata Gajčević, D. Hanžek, S. Ivanković
0 2009.

Deposition of fatty acids in broilers' muscle tissue.

Istražen je utjecaj razli itih ulja (sojino i laneno ulje te uljni pripravci Pronova) na usvajanje masnih kiselina iz hrane u masti prsa i zabataka kod pili a. Istraživanje je provedeno na 160 muških pili a Ross 308 provenijencije u dobi od 22. do 42. dana starosti. Pili i su slu ajnim izborom podijeljeni u etiri skupine (po 40 pili a u svakoj skupini). Od 22. do 25. dana pili i su tovljeni krmnim smjesama koje su se razlikovale jedino po vrsti upotrijebljenog ulja. Prva skupina u hrani je dobivala 3% sojinog ulja, druga skupina 3% lanenog ulja, dok su tre oj i etvrtoj skupini u smjesu dodani 2,90% lanenog ulja i 0,10% pripravaka Pronova Biocare Epax (PBE). Tre a skupina u hrani je dobila pripravak PBE1 (s ve im udjelom eikozapentaenske kiseline), a etvrta skupina pripravak PBE2 (s ve im udjelom dokozaheksaenske kiseline). Zadnjih tjedan dana tova pili ima 2., 3. i 4. skupine u hrani je zamijenjeno laneno ulje i pripravci PBE s 3% repi inog ulja. Sadržaj masnih kiselina u hrani i mastima utvr en je pomo u Chrompack CP-9000 kromatografa. Masne kiseline prikazane su u postotku ukupnih masnih kiselina (miristinska, palmitinska, stearinska, SFA, oleinska, MUFA, linolna, arahidonska, n-6 PUFA, LNA, EPA, DPA, DHA, n-3 PUFA i n-6/n-3) PUFA. Istraživanje znaajnosti razlika izme u skupina utvr eno je pomo u analize varijance (ANOVA). Usvajanje masnih kiselina iz hrane u masti miši a prsa i zabataka opisano je korištenjem jednadžbe linearne regresije (y=a+bx) i koeficijenta linearne korelacije (r). Korištenjem lanenog ulja i smjese lanenog ulja s pripravcima Pronova od 22. do 35. dana u tovu pili a statisti ki vrlo visoko zna ajno (P<0,001) se pove ao sadržaj LNA i ukupnih n-3 PUFA u mastima miši a prsa i zabataka u odnosu na njihov udio kod pili a 1. skupine. Isto tako, utvr en je i zna ajno povoljniji omjer n-6/n-3 PUFA u mastima miši a prsa i zabataka pili a 2., 3. i 4. skupine u odnosu na 1. skupinu. Visoki i pozitivni koeficijenti korelacije utvr eni su izme u sadržaja LNA (r=0,96 i 0,98), ukupnih n-3 PUFA (r=0,97 oba) i n-6/n-3 omjera (r=0,99 oba) u hrani i mastima miši a prsa i zabataka kod pili a.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više