Nutritive quality and medicinal properties of strawberry tree (Arbutus unedo L.)
Planika (Arbutus unedo L) je biljka koja uglavnom raste u obalnim podrucjima Sredozemlja, a kod nas je rasprostranjena na podrucju Dalmacije i Istre. To je zimzeleni grm ili malo drvo koje se zbog atraktivnih narancasto-crvenih okruglih plodova - magunja danas uglavnom uzgaja kao ukrasna biljka. Plodovi postepeno dozrijevaju u listopadu, pri cemu mijenjaju boju iz žute, preko narancaste u tamno crvenu, a zanimljivo je da biljka u isto vrijeme razvija i cvat koji ce se u razdoblju od godine dana oblikovati u plodove. Iako jestivi, plodovi planike se rijetko konzumiraju kao sirovo voce. U mnogim zemljama Sredozemlja tradicionalno se koriste u pripravi alkoholnih napitaka, a služe i za pripremu džemova i pekmeza. Imaju visok udio secera, uglavnom glukoze i fruktoze, a osim njih specificnoj aromi ploda najvise doprinose galna, fumaricna i jabucna kiselina. Novija znanstvena istraživanja kemijskog sastava svježeg ploda planike ukazuju na visok udio nutritivnih antioksidansa – flavonoida, vitamina C, E i karotenoida. Obzirom na bogatstvo sadržaja bioaktivnih komponenata, vec pomalo zaboravljeni plod planike u posljednjih desetak godina ponovno postaje predmet istraživanja nutriticionista kao potencijalna visokovrijedna sirovina za kreiranje novih (funkcionalnih) namirnica. Dekokt list planike od davnina se primjenjuje u narodnoj medicini te se koristi kao adstringens, diuretik, uroantiseptik, antidijaroik te sredstvo za prevenciju i lijecenje arterijske hipertenzije. Slicnu pimjenu ima i macerat korijena biljke. Novijim znanstvenim istraživanjima potvrđeno je da ekstrakt lista planike (zbog visokog udjela kondenziranih tanina i katehin-galata) ima snažan antioksidativni ucinak, inhibira agregaciju trombocita te posjeduje vazorelaksacijski ucinak cime se postiže ucinak prevencije ili lijecenja arterijske hipertenzije. Pokusima na animalnim modelima dokazan je i protuupalni ucinak ekstrakta lista planike, a zbog visokog udjela etil galata ekstrakti posjeduju i izraženo antimikrobno djelovanje.. Obzirom na visok udio fitoaktivnih komponenata, brojne mogucnosti prerade ploda te dugotrajnu primjenu u narodnoj medicini potrebna su daljnja znanstvena istraživanja kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal ove pomalo zaboravljene biljke kao vrijedne sirovine u farmaceutskoj, kemijskoj te industriji funkcionalne hrane.