Influence of ambiental temperature on permanence cutting flower of gerbera
Gerber (Gerbera jamesonii H. Bolus) je zeljasta jednogodisnja ili visegodisnja biljka cvjetnica iz porodice Asteracea (Compositae) – glavocika, koja se zbog raskosnog i lijepog cvijeta uzgaja kao rezano cvijece i kao loncanica. Dobra vodna bilanca je jedan od najvažnijih cinitelja trajnosti rezanog cvijeca "vase life". Smatra se da temperatura okoline odnosno vode tijekom držanja cvijeta u vazi može imati važnu ulogu u rehidraciji rezanog cvijeca nakon razdoblja bez vode nakon berbe, a to je posebno važno za transport cvijeta do veletrgovine i krajnjeg kupca. Prosjecno trajanje cvijeta gerbera u vazi, na 8oC i 20oC praceno je u ispitivanom razdoblju 11.11.2007.- 4.4.2008., pod utjecajem svjetlosnog režima (A1: prirodno osvjetljenje ; A2: dodatno osvjetljenje), tipa supstrata (B1: kokosovo vlakno ; B2: kokosovo vlakno + rižina pljeva) i sorte (C1: Ruby Red ; C1:Vino). Prosjecno trajanje cvijeta gerbera u vazi („vase life“) je bilo znacajno duže na nižoj ambijentalnoj temperaturi, u usporedbi prosjecnih vrijednosti dobivenih na 8oC i 20oC. Na nižoj temperaturi su najkracu trajnost pokazali cvjetovi iz varijante A1B1C2 (9, 92 dana) a najdužu iz varijante A2B1C1 (12, 83 dana). Analiza varijance je pokazala znacajnost utjecaja osvjetljenja na razini P≤0, 05 dok su sorta i interakcija sorte i osvjetljenja imali vrlo visoku znacajnost. Duži “vase life” je na toj temperaturi imao u prosjeku cvijet uzgojen s dodatnim osvjetljenjem i sorta Ruby Red.