Logo
Nazad
M. Đikić, A. Kostelić, D. Đikić, D. Karolyi, V. Rupić, K. Salajpal, T. Florijančić, R. Lužaić
0 2009.

Haematological and biochemical values in blood of Turopolje pig.

U cilju postavljanja standarda za Turopoljsku pasminu svinja analizirane su vrijednosti pojedinih biokemijskih i hematoloskih parametara u krvi. Istraživanje je provedeno na 19 svinja, prosjecne težine 95, 5kg i starosti 568± ; 20 dana. Svinje su proizvedene (prasenje, othrana i tov) u otvorenom sustavu držanja po tradicionalnoj hrvatskoj tehnologiji niskog unosa hrane, 0, 5kg zrna kukuruza/grlu/dnevno uz iskoristavanje prirodnih izvora kao sto su žir, tlo i trava. U krvnom serumu utvrđena je koncentracija glukoze, uree, kreatinina, triglicerida i ukupnog kolesterola te aktivnost enzima (CK, GGT, LDH, AST, ALT i AP), a u uzorcima pune krvi broj eritrocita (RBC) i bijelih krvnih zrnaca (WBC) te koncentracija hemoglobina (Hb). Rezultati analize pokazuju da su izmjerene vrijednosti glukoze i uree u Turopoljske pasmine neznatno niže u odnosu na referentne vrijednosti iz literature, dok su vrijednosti ostalih promatranih parametara bile unutar ili su neznatno odstupale izvan granica fizioloskih vrijednosti iz literature. Stanovite razlike u vrijednostima pojedinih parametra mogu se pripisati genetskoj osnovi ali i nacinu držanja/hranidbe karakteristicne za Turopoljsku pasminu svinja.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više