Logo
Nazad
G. Kralik, S. Ivanković, Z. Škrtić
2 2002.

Changing the profile of fatty acids in muscle tissue of broilers

U razvijenim zemljama kvalitetnoj prehrani ljudi pridaje se poseban znacaj. U dijetetske proizvode ubraja se i meso pilica koje je bogato bjelancevinama i sadrži nizak udio masti. Osim ukusnosti, potrosaci zahtijevaju i pozitivan ucinak mesa tovnih pilica na zdravlje ljudi. Pri tome posebnu ulogu imaju PUFA n-3, kao i odnos PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilica. Utvrđeno je kako PUFA n-3 imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti uzrokovanih stresom ili nepravilnom prehranom, smanjuju rizik od oboljenja srca i psorijaze te su neophodne za normalan razvoj moždanog i živcanog tkiva. Tovni pilici odlicno usvajaju PUFA n-3 iz krmnih smjesa i odlažu u vlastito misicno i masno tkivo. Potrosnjom mesa pilica proizvedenog na temelju znanstvenih spoznaja o mogucnostima promjene profila masnih kiselina pozitivno se utjece na zdravlje ljudi. U radu se navode dosadasnje spoznaje o mijenjanju profila masnih kiselina u misicnom tkivu pilica. Navedene su dnevne potrebe ljudi za linolenskom kiselinom, DHA i EPA. Raspravlja se o krmivima bogatim PUFA n-3 i njihovom utjecaju na tovna i klaonicka obilježja tovnih pilica. Preporuca se koristenje krmiva koja utjecu na smanjivanje odnosa PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilica. Istaknuti su pozitivni i negativni ucinci razlicitih krmiva na mogucnost obogacivanja mesa pilica s PUFA n-3 te promjenu okusa i mirisa mesa peradi.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više