Logo
Nazad
A. Begić-Akagić, Selma Leko, S. Oručević, P. Drkenda, M. Kopjar
3 2011.

Antioxidant activity of fruits and vegetables.

Voce i povrce intenzivno se ispituje zbog izrazito pozitivnog utjecaja na ljudski organizam sto se pripisuje sirokom spektru bioaktivnih spojeva koje sadrže. Utvrđena je povezanost između konstantnog unosa voca i povrca i smanjenog rizika od pojave nekih bolesti kao sto su bolesti krvnih sudova i razni oblici karcinoma. Cilj ovog rada bio je determinisati antioksidativnu aktivnost voca (jabuke, kruske, borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline, grožđe, naranđe i kivi) i povrca (krompir, paradajz i mrkva) uzetih sa sarajevskog tržista, koristeci tri metode (DPPH, ABTS, FRAP). Takođe je ispitivana međuzavisnost antioksidativne aktivnosti i sadržaja fenola. Mjerenjem DPPH metodom najveca antioksidativna aktivnost voca zabilježena je kod jabuke sa pokožicom i to 6 mg Troloxa/g svježe mase, dok je brusnica imala najniže vrijednosti i to 4, 57 mg Troloxa/g svježe mase. Kod povrca cijeli plodovi paradajza imali su najvecu vrijednost (6 mg Troloxa/g svježe mase). Mjerenjem FRAP metodom najveci sadržaj antioksidanasa zabilježen je kod borovnice (12, 42 mg Troloxa/g svježe mase) dok je grožđe sa i bez pokožice pokazalo najmanje vrijednosti i to sa pokožicom 1, 104 mg Troloxa/g svježe mase i bez pokožice 0, 719. Krompir sa pokožicom i bez, ovom metodom su zabilježene najvece vrijednosti i to 0, 55 mg Troloxa/g svježe mase (sa pokožicom) i 0, 436 mg Troloxa/g svježe mase (bez pokožice), dok je mrkva 0, 28 (sa pokožicom) i 0, 18 (mezokarp) imala najniže vrijednosti. Mjerenjem ABTS metodom najveca antioksidativna aktivnost zabilježena je kod borovnice (3, 5 mg Troloxa/g svježe mase), a najniža kod grožđa (0, 407 mg Troloxa/g svježe mase). Kod povrca najvece vrijednosti su zabilježene kod paradajza i to 1, 7 (sa pokožicom) i 0, 99 (mezokarp), a najmanje kod krompira 0, 157 mg Troloxa/g svježe mase (sa pokožicom) i 0, 18 mg Troloxa/g svježe mase (mezokarp). Najveci sadržaj fenola zabilježen je kod jabuke i to 12, 32 mg galne kiseline/g (sa pokožicom) i 8, 51 (mezokarp), dok je najniže vrijednosti imala kruska i to 1, 59 mg/g (sa pokožicom) i 1, 41 (mezokarp). Ovo istraživanje je pokazalo jaku do vrlo jaku korelaciju uzmeđu antioksidativne aktivnosti i sadržaja fenola.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više