Dietary habits within health and education professionals
Cilj. Studija je sprovedena da utvrdi navike u ishrani kod zdravstvenih i prosvjetnih radnika u radi bližeg uvida u nutritivni obrazac kod ovih profesija, što bi unapredilo teorijska znanja u ovoj oblasti i planiranje i sprovođenje preventivnih mera u ciljnim populacionim grupama. Metode. Svi zdravstveni radnici zaposleni u Domu zdravlja ,,Dr Nika Labović”u Beranama i svi zaposleni prosvjetni radnici u Osnovnoj školi ,,Vuk Kardžić“ u Beranama su popunili anketu o ishrani. Podaci su prikupljeni prospektivno i analizirani metodama deskriptivne statistike i testiranja hipoteze. Rezultati. Ukupno je bilo 180 odraslih ispitanika oba pola (109 zdravstvenih i 71 prosvetni radnik), u životnom dobu od 43.70±11.90 (srednja vrednost±standardna devijacija) u grupi zdravstvenih radnika i 42.29±10.90 godine u grupi prosvetnih radnika. Nije bilo statistički značajne razlike između grupa u vrsti masnoća za pripremanje hrane, učestalost pripremanje hrane kod kuće, prosječnom broj kašika šećera za šolju kafe ili čaja, dodavanje soli hrani tokom obroka i upotrebi mlijeka. Zdravstveni radnici su značajno češće imali jutarnji obrok (79 vs 42, χ2=3.444, p=0.045), veći broj šolja kafe dnevno (3.17±1.23 vs 2.67±0.98, F=7.330, p=0.008) a manje prosječan broj kriški hljeba koji nije ražani i bjeli na dnevnom niovu (2.00±1.38 vs 3.06±1.53, F=5.292, p=0.027).