The effect of enrichment of diets with n-3 PUFA on the quality traits of poultry meat
U radu je istraživan utjecaj obogacivanja obroka eikozapentaenskom (EPA) i dokozaheksaenskom (DHA) masnim kiselinama na tehnoloska svojstva i kemijski sastav mesa pilica. Tovni pilici podijeljeni su u pet skupina (kontrolna 0, 0% i pokusne skupine s dodanih 0, 5%, 1%, 1, 5% i 2% pripravka Pronova Biocare Epax 3000 T6 PBA u zavrsnim krmnim smjesama). Između istraživanih skupina pilica nije utvrđena statisticki znacajna razlika (P>0, 05) za pH1 vrijednost, Sp.v.v. i konzistenciju misica prsa. Pokusna skupina pilica hranjena s dodatkom 1, 5% PBE imala je statisticki znacajno vecu (P<0, 01) Gofo-vrijednost u odnosu na ostale skupine. Statisticki visoko znacajan (P<0, 01), odnosno statisticki znacajan (P<0, 05) utjecaj obogacivanja obroka EPA-om i DHA-om zabilježen je s obzirom na udio vode, masti i bjelancevina u prsima, odnosno na udio vode u zabatcima. Povecanjem udjela PBA pripravka u obrocima za tovne pilice, statisticki znacajno (P<0, 01) povecavao se VLC ekvivalent u misicima prsa i zabataka.