Meat quality and trimmed cut yield in Black slavonian and modern pigs used in the production of slavonian kulen
U radu su istraživana svojstva kvalitete mesa (pH i boja m. longissimus dorsi), neki pokazatelji stresa u krvi (CK - kreatin kinaza, LDH - laktat dehidrogenaza, AST - aspartat aminotranferaza i glukoza) i namjensko iskoristenje trupa u proizvodnji Slavonskog kulena kod Crne slavonske (CS) i modernih križanaca svinja: domace bijele (DB) i domace bijele x durok (DBxD). CS svinje imale su najnižu (P<0, 05) CK i AST aktivnost u serumu sto ukazuje na slabiju stresnu osjetljivost. Vrijednosti misicnog pH bile su unutar granice normalne kakvoce mesa kod svih istraživanih genotipova. Starije CS i DBxD svinje imale poželjniju boju mesa za proizvodnju kulena. Namjensko iskoristenje (%) butova bilo je najniže kod CS svinja (29, 31 % od osnovnog dijela i 7, 04 % u odnosu na klaonicki obrađeni trup, P<0, 05). Skupina DBxD tovljenika imala je najvise namjensko iskoristenje leđa (34, 14 % i 4, 93 %, P<0, 05), a skupina DB najnižu iskoristivost vratnog dijela (22, 31 % i 1, 12 %, P<0, 05). Ukupna namjenska iskoristivost osnovnih dijelova trupa za preradu u kulen kod CS svinja bila je znacajno niža nego kod DBxD skupine (26, 75 % prema 32, 33 %, P<0, 05). Namjensko iskoristenje trupa za proizvodnju kulena bilo je vise u skupini DBxD tovljenika (19, 85 %, P< 0, 05) u odnosu na CS (16, 26 %) i HB (16, 28 %) tovljenike.