Logo
Nazad
M. Jašić, Edina Aganovic, D. Šubarić, Almir Azabagić, Azra Sinanović, Emilija Spaseska-Alksovska, M. Šabanović
0 2017.

FOOD INGREDIENTS WITH SEDATIVE EFFECTS

Uvod: Savremeni nacin života cesto dovodi do stresnih stanja koja se izražavaju u formi anksioznosti, depresije, nesanice, napetosti, agresivnosti i drugih manifestacija. U takvim situacijama cesto se koriste lijekovi iz grupe sedativa, ali i drugi farmaceutski farmaceutski pripravci. U novije vrijeme preporucuju se dijete i dodatci prehrani sa sedativnim ucinkom. Cilj rada: Cilj rada je bio na osnovu dostupnih znanstvenih informacija i istraživanja identificirati sastojke iz hrane koji imaju sedativni ucinak. Rezultati i rasprava: U hrani se nalazi nekoliko vrsta peptida, aminokiselina, vitamina i minerala koji imaju blage sedativne ucinke. Iz grupe aminokiselina najcesce su to fenilalanin, tirozin i triptofan, iz grupe vitamina tiamin, cijankobalamin i nikotinamid dok iz grupe minerala posebno je znacajan magnezij. Osim toga, vecina ovih sastojaka hrane se može koristiti u formi dodataka prehrani. Kao farmaceutski pripravci koriste se i ljekovite biljke kao sto su odoljen (Valeriana officinalis), maticnjak (Melissa officinalis), pasiflora (Passiflora). Za ublažavanje posljedica stresa preporucuju se antioksidansi iz hrane i dodataka prehrani ali i prakticiranje fizicke aktivnosti kao mjere za ublažavanje efekata stresa. Zakljucak: Stres je okidac za mnoge bolesti, a u nekim situacijama posljedice mogu biti fatalne. Prehranom se mogu ostvariti izvjesni sedativni ucinci, te smanjiti upotreba lijekova koji imaju po zdravlje stetne nuspojave.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više