Logo
Nazad
A. Ganić, E. Karahmet, F. Čaklovica, L. Zahirović
0 2013.

Kvaliteta kozje stelje u ovisnosti o anatomskoj poziciji

Sažetak Kozje meso je karakterističnog okusa i povoljnog kemijskog sastava, te se njegova konzumacija preporučuje kao dio zdrave prehrane. Kao namirnica animalnog podrijetla, bogata je bjelančevinama, vitaminima i mineralima, a količina masnoća, naročito kolesterola je niska. Po sastavu kozje meso je najsličnije kunećem mesu i piletini. Prednosti jarećeg mesa, osobito zbog male količine loja, posebno danas dolaze do izražaja kada se mijenjaju shvaćanja i navike potrošača. Meso odraslih koza manje se konzumira u svježem stanju (pečeno ili kuhano), a više nakon salamurenja i sušenja te u obliku različitih prerađevina,čisto ili pomiješano s drugim vrstama mesa. Cilj rada je bio istražiti senzorna, fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva kozje stelje. U tu svrhu uzeti su uzorci s pet različitih anatomskih cjelina trupa. Senzorna i fizikalna ispitivanjima pokazala su da je kozja stelja po svom sastavu složen i specifičan proizvod. Kemijskim analizama uzoraka stelje utvrđene su značajne razlike u kemijskom sastavu uzoraka s različitih anatomskih pozicija. Prisutnost teških metala kao i mikrobiološka kvaliteta kozje stelje u okviru je zakonski propisanih normativa. Ključne riječi: kozije meso, stelja, anatomski dio, kvaliteta

Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više