Logo
Nazad
G. Kralik, Z. Škrtić, M. Galonja, S. Ivanković
2 2001.

Chicken meat in human nutrition for health

Meso pilica znacajna je animalna namirnica u prehrani ljudi. Zbog visoke nutritivne vrijednosti, prije svega visokog sadržaja bjelancevina, a relativno niskog sadržaja masti, ova vrsta mesa ubraja se i u dijetetske proizvode. Cilj naseg istraživanja bio je analizirati kemijski sastav bijelog i tamnog mesa (misici prsa i batkova s nadbatcima) u pogledu sadržaja bjelancevina, masti, pepela, vode, kao i makro- i mikroelemenata. Također je analiziran sadržaj zasicenih (SFA), mononezasicenih (MUFA) i polinezasicenih (PUFA) masnih kiselina. Sadržaj osnovnih hranjivih tvari u bijelom, kao i u tamnom mesu, bio je sljedeci: bjelancevine 24, 15% i 20, 96%, voda 74, 01% i 74, 56%, masti 0, 62% i 3, 29% te pepeo 1, 22% i 1, 19%. Utvrđeno je da bijelo meso, odnosno tamno meso u 100 g sadrže sljedece kolicine makro i mikroelemenata: K 359, 22 mg i 322, 00 mg, Mg 39, 35 mg i 27, 11 mg, Na 61, 86 mg i 86, 45 mg, Mn 0, 08 mg i 0, 09 mg, Zn 1, 09 mg i 2, 30 mg te Fe 1, 79 mg i 1, 98 mg. Odnos PUFA w 3 (C 18:3w3, C 20:5w3, C 22:5w3 i C 22:6w3) i PUFA w 6 masnih kiselina (C 18:2w6, C 20:2w6 i C 20:4w6) bio je u bijelom mesu 3, 11, a u tamnom mesu 4, 43.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više