Ispitivanje mogućnosti dobijanja ulja iz čvrstog ostatka zaostalog nakon spravljanja napitka od kafe kao potencijalne sirovine za dobijanje biodizela
Izvod U ovom radu je ispitivana mogućnost dobijanja ulja iz toza (čvrsti ostatak poslije „kuvanja“ kafe) kao potencijalne sirovine za proizvodnju biodizela. Ispitivan je uticaj parametara procesa ekstrakcije maceracijom, i to vrsta rastvarača, odnos toz/rastvarač i vrijeme ekstrakcije na prinos ulja iz ostatka kafe. Vršeno je poređenje dobijenog prinosa ulja maceracijom i ekstrakcijom u Soxhlet aparatu. Izvršena je karakterizacija dobijenog ulja i poređenje dobijenih rezultata sa karakteristikama ulja koja se danas koriste u proizvodnji biodizela. Rezultati pokazuju da toz predstavlja alternativnu sirovinu za dobijanje biodizela jer sadrži značajan udio ulja koje se može izdvojiti procesom ekstrakcije. Prinos ulja koje se može dobiti iz toza ovisi o procesnim parametrima ekstrakcije/maceracije. Provedeni eksperimenti pokazuju da se maksimalni prinos ulja dobije ekstrakcijom u Soxhlet-aparatu sa n-heksanom, pri trajanju ekstrakcije od 5 sati, pri brzini zagrijavanja koja omogućava 6 sifoniranja po satu i iznosi 11,85% (masa ulja po suhoj masi toza). Sa petroleterom je prinos ulja nešto manji i iznosi 10,44% (masa ulja po suhoj masi toza). Prinos ulja pri ekstrakciji maceracijom se povećava sa smanjenjem odnosa mase toza prema zapremini rastvarača sa 1/3 na 1/7, pri konstantnim ostalim parametrima.