Logo
Nazad
A. Jozinović, Đ. Ačkar, J. Babić, Borislav Miličević, Jelena Panak Balentić, M. Jašić, D. Šubarić
0 2017.

Application of food industry by-products in production of extruded products

Ekstrudirani proizvodi predstavljaju veliku grupu razlicitih vrsta proizvoda koje konzumira siroka populacija (snack proizvodi, žitarice za dorucak, tjestenina, konditorski proizvodi i sl.). Kako je danas dosta tesko utjecati na prehrambene navike potrosaca, prehrambena industrija nastoji obogatiti ove grupe proizvoda s visokovrijednim sastojcima poput prehrambenih vlakana, polifenola, omega 3- i 6- masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i dr. S druge strane, potrosaci su svjesni bliskog odnosa između prehrane i zdravlja pa je potražnja za hranom obogacenom nutritivno vrijednim sastojcima i tzv. funkcionalnom hranom sve veca. Izvor ovih nutritivno vrijednih sastojaka predstavljaju i razliciti nusproizvodi prehrambene industrije (pulpe voca i povrca, pogace uljarica, razlicite kore i ljuske, …) koji nastaju u velikim kolicinama. Ekstruzija, kao kontinuirani proces s visokom ucinkovitosti i mogucnosti upotrebe razlicitih sirovina, predstavlja odlican put za iskoristenje navedenih nutritivno vrijednih nusproizvoda u proizvodnji novih proizvoda.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više