Logo
Nazad
N. Mehinović, M. Popović, Selma Azabagić, Adnan Aljukić
1 9. 5. 2012.

Fizičko-hemijski i mikrobiološki kvalitet vode s javnih česmi i lokalnih izvorišta na području Tuzlanskog kantona

Cilj ovog rada je da se prikaže trenutno stanje fizicko-hemijske i mikrobioloske ispravnosti vode s lokalnih izvorista i javnih cesmi na podrucju pet opcina Tuzlanskog kantona, te procijeni u kojoj mjeri stanovnistvo koristi alternativne izvore kao jedine izvore pitke vode, i kakav stav imaju o kvaliteti tih voda. Studijom presjeka anketirano je 400 ispitanika, starosti 30-70 godina, iz pet opcina Tuzlanskog kantona, izabranih metodom slucajnog izbora. Uzorci vode su prikupljeni sa 24 javne cesme iz istih opcina u kojima je vrseno anketiranje, te su izvrsene fizicko-hemijske i mikrobioloske analize vode prema važecim Pravilnicima. Rezultati ankete su pokazali da 52,54% ispitanika smatra da je voda iz javnih cesmi nesigurna jer se ne kontrolira redovito. 28,43% ispitanika ima stav da je voda s lokalnih izvorista „zdravija od vode iz vodovoda“, dok ih 19,04% smatra da je voda s lokalnih izvorista „bezbjedna za zdravlje“. Vise od trecine ispitanih (38,32%) koristi javne cesme i lokalna izvorista kao jedini izvor vode za pice, njih 35,79% koristi za pice vodu iz gradskog vodovoda, dok ih 25,89% konzumira flasiranu vodu. Od 24 ispitana uzorka vode, jedan uzorak ne zadovoljava fizicko-hemijske kriterije, dok je 16 bakterioloski neispravno. Mikrobioloska neispravnost se odnosi na fekalnu kontaminaciju.Prikazani rezultati upozoravaju da vode iz vecine izvorista ne zadovoljavaju propisane standarde, a needuciranost stanovnistva o rizicima koristenja nesigurnih izvora vode za pice dovodi do toga da ih jako veliki broj koristi upravo te vode kao jedine izvore pitke vode. Ovi rezultati trebaju biti podsticaj za nastavak istraživanja u cilju provođenja zastite izvorisnih podrucja, redovitog kontroliranja sastava voda te razvoja edukativnih programa u cilju podizanja nivoa znanja stanovnistva o koristenju sigurnih izvora vode za pice.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više