Protection of honey and bee products with protected designationsof origin and geographical indication
Uvod: Na nacionalnoj razini kao i razini Europske unije ustrojen je sustav zastite proizvoda posebnih svojstava koja proizilaze iz nacina proizvodnje kao i podneblja iz kojeg potjecu. Takvi proizvodi postižu visu tržisnu vrijednost, a time utjecu i na razvoj pojedinih ruralnih podrucja te stvaranje identiteta i prepoznatljivosti regija u kojima se proizvode. Cilj i metoda rada: Cilj ovoga rada je upoznavanje sa legislativom vezanom za zastitu izvornosti i zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i procedurom vezanom za pokretanje i provođenje postupka zastite. Rezultati: Danas su poznata tri oblika oznaka: oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka tradicionalnog ugleda hrane. Med i proizvodi od meda, po svojoj su prirodi tipicni lokalni/regionalni proizvodi cija svojstva ovise prije svega o podrucju u kojem se proizvode, uvjetima proizvodnje i skladistenja ali i o postupcima s proizvodima. Kako bi proizvod nosio jednu od navedenih oznaka potrebno je provesti propisanu proceduru koja ce na primjeru pcelinjih proizvoda biti opisana u ovome radu. Zakljucci: Na tržistu je sve vise poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nose oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Med i drugi pcelinji proizvodi bi ulaskom u ovaj sustav dobili na atraktivnosti, a sam sustav bi doprinio rjesavanju nekih problema u proizvodnji kao sto su kontrola proizvodnje, sljedivost, educiranost proizvođaca, bolja distribucija, priozvodnja dostatne kolicine proizvoda određenih svojstava i kvalitete i slicno.