Logo
Nazad
J. Rogošić, T. Šarić, M. Brkljača, J. Pavličević, S. Ivanković
0 15. 6. 2010.

FEED ADDITIVES INCREASE INTAKE OF THE MOST IMPORTANT TANNIN- AND TERPENE-RICH SHRUBS IN THE MEDITERRANEAN MAQUIS

U sest pokusa istraživan je u inak energije (je ma), polietilen-glikola (PEG; pokus: 1 – 3), aktivnog ugljena (AU; pokus 4 – 6) i razli itog broja ponu enih vrsta grmova na hranidbene navike ovaca i koza. U prvom pokusu ovcama i kozama ponu ena su 3 grma, u drugom 2 grma i u tre em pokusu 1 grm s visokim sadržajem tanina, dok su na isti na in u etvrtom pokusu ovcama i kozama ponu ena tri grma, u petom pokusu dva grma i u sestom pokusu jedan grm s visokim sadržajem terpena. U prvom pokusu, ovce prihranjivane je mom i PEG-om vise su konzumirale (P=0,002) biomase grmova Quercus ilex, Arbutus unedo i Pistacia lentiscus u odnosu na kontrolnu skupinu, ali takav u inak nije utvr en u koza. U drugom pokusu, kada su ovcama i kozama ponu ena 2 grma (Arbutus unedo i Pistacia lentiscus), dodatak je ma i PEG-a imao je pozitivan u inak (P<0,001) na ukupan unos grmova u obje vrste životinja. U tre em pokusu, dodatna prihrana je mom i PEG-om tako er je imala zna ajan u inak (P<0,001) na konzumiranje Pistacia lentiscus u ovaca i koza. Koze tretirane PEG-om konzumirale su vise grma Pistacia lentiscus (39,6 g/kg t.m.) nego PEG-om tretirane ovce (28,1 g/kg t.m.), dok su kontrolne skupine ovaca i koza konzumirale podjednake koli ine biomase istog grma (12,2 g/kg t.m. odnosno 15,3 g/kg t.m.). Dodatak prihrani je ma i AU-a imao je pozitivan u inak na ukupan unos grmova od strane ovaca i koza u sljede a tri pokusa. U etvrtom pokusu ponu ena su 3 grma (Juniperus phoenicea, Helichrysum italicum i Juniperus oxicedrus; P=0,002), u petom pokusu ponu ena su dva grma (Juniperus phoenicea i Helichrysum italicum; P<0,001) i u sestom pokusu ponu en je jedan grm (Juniperus phoenicea; P=0.02). Isto tako, koze su u sva tri pokusa konzumirale ve u koli inu grmova (P<0,01) od ovaca.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više