Logo
Nazad

Monitoring kriminaliteta u sumarstvu - Forestry criminal monitoring


Period trajanja: 1. 6. 2024. 31. 12. 2024.
Rok za prijave: 23. 4. 2024. 10. 5. 2024.

Poziv studentima sa univerziteta u Bosni i Hercegovini za ucesce u istrazivackom projektu pracenja raznih oblika kriminaliteta u sumarstvu u Bosni i Hercegovini, sa sljedecim karakteristikama:

1. Projekat se opisuje kao ciljani projekat ucenja analiziranja relevantnih clanaka iz oblasti sumarstva, s pracenjem ostalih izvora informacija o izvrsenju kriminaliteta unutar sumskih gazdinstava, lovista, kao i izvora informacija o kradji lovackih pasa, ilegalnoj distribuciji lovnih dobara, lovnih pasa i organizaciji drugih ilegalnih aktivnosti u sumama u BiH. 

2. Zadaci i ciljevi su jasno definisani samim opisom teme, uz naglasavanje potrebe za iniciranjem novih ideja, prijedloga i tematskih cjelina od strane samih studenata u okviru kompleksnog projekta. Broj studenata za ucesce je neogranicen, pri cemu ce svaki student vrsiti odredjene poslove u sklopu istrazivackog projekta. Cilj je da studenti nauce sta su to i koje su to nedozvoljene radnje u sumarstvu, preduzecima i lovistima, te koji zakonski okviri regulisu ovo podrucje, odnosno kako se boriti protiv kriminaliteta, kriminalnih organizacija, pojedinaca i organiziranog kriminala u sumarstvu.

3. Reference: Krivicni zakon Federacije BiH, Zakon o sumama BiH iz 2002-e godine, aktuelni kantonalni/zupanijski zakoni, clanak Vejzagic, S. (2021): Kradja i distribucija lovnih pasa, Lovacki list Saveza lovackih organizacija u Bosni i Hercegovini, ostala relevantna literatura i usmena saopstenja od relevantnih lica.

Vazna napomena: studenti koji bi trebali ucestvovati u ovom projektu mogu biti studenti bio-tehnickih fakulteta, s tim da je prednost predznanje iz drustvenih nauka, odnosno ljubav prema kriminalistici, kriminologiji, forenzici, kao i prethodno iskustvo u  zurnalistickom radu.


Kontakt
Selma Vejzagic

Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više